Grekland går åt vänster

SYRIZA. Idag kan vi gratulera Syriza till en jordskredsseger i det grekiska valet. Vänsterpartiet har tack vare hårt arbete politiskt och socialt arbete, löften om en ny kurs i grekisk politik och en historia utan korrupta politiker och den klientelism som både socialdemokratiska PASOK och borgerliga Ny Demokrati byggt och levt av välförtjnt växt till att bli den dominerande politiska kraften. Det grekiska folket som lidit under trojkans drakoniska åtstramningspolitik som räddat de tyska och franska bankerna på bekostnad av arbetarklassen och medelklassen i Grekland. Ett folk som fått betala med massarbetslöshet, sänkta löner, sänkta pensioner, slaktad välfärd och en massfattigdom som Europa sällan skådat.

Syrizas politik innehåller löften om ökade minimilöner, skapandet av 300 000 nya arbetstillfällen, ökade pensioner för fattigpensionärer och att elektricitet ska ges till de som inte har möjlighet att betala bland mycket annat. Syriza lär inleda hårda förhandlingar med trojkan om lånevillkoren som måste omförhandlas och stora delar av skulderna avskrivas.

Ikväll är en kväll att glädjas för Syriza. Men det finns flera uppenbara problem både i Syrizas program och den situationen de ställs inför. Nu står det klart att Syriza inte når egen majoritet vilket tvingar dem till förhandlingar med minst ett annat parti. Kanske är det bra för ledningen som då får en räddningsplanka att gå på ifall man misslyckas, men det riskerar att tvinga Syriza in på en väg där centrala delar av politiken säljs ut.

Inte minst med det ännu större problemet att stora delar av det kollapsade socialdemokratiska partiet PASOK migrerat till Syriza. Flera av PASOKS tidigare ledande politiker som tidigare försvarat åtstramningspolitiken är nu en del av SYRIZAS parlamentsgrupp. Såväl PASOKS byråkrati och nomenklautura har anslutit sig till Syriza och frågan är vilka inbördeskrig som man tvingas utkämpa internt framöver.

Ytterligare problem är att Syriza inte ifrågasätter EU-medlemsskapet men än värre accepterar och vill kämpa för en fortsatt grekisk anslutning till euron. Euron som varit en av de grundläggande problemen i den grekiska krisen. En annan stor stridsfråga i Grekland är NATO, även det ett medlemskap som Syriza inte längre ifrågasätter.

Det är avgörande – inte bara för Grekland och den grekiska vänstern – utan för hela södra Europa att Syriza lyckas. Står fast vid sina krav och inte accepterar förhandlingar där de kan anklagas för att sälja ut sig själva. Vi behöver ett exempel på att det går att bryta med den nyliberala eran som nu i sin mest extrema form tvingats på många av de krisande euroländerna med skrämmande resultat för befolkningen.

Frågan är om det går att lyckas utan att lämna eurozonen och i grunden förändra samhället och dess grundlagar så att makten förflyttas från de gamla politiska och ekonomiska eliterna och förflyttas till folkets nya representanter.

Här finns några artiklar som jag tycker du ska läsa och inslag att se och lyssna till:
Jonas Sjöstedt och Malin Björk skriver en riktig debattartikel i Expressen på temat ”EU hotar Greklands självbestämmande”

Arbetaren har skrivit flera intressanta artiklar om det Grekiska valet, speciellt ”Syriza vid maktens portar” av den grekiska anarkisten Spyros Dapergolas

Yanis Varoufakis tippas bli finansminister och säger i denna intervju ”We are going to destroy the greek oligarchy system”

Flammans Anna Herdy var på plats i Aten och podden om valet är väl värd att lyssna på, så småningom kommer bloggen bli spännande att läsa.

Paul Mason skriver bra i The Guardian om valutgången ”Greece shows what can happen when young revolt against corrupt elites”

2 svar till “Grekland går åt vänster

  1. Det är viktigt för Syriza att nu verkligen följa upp det de har lovat. Grekerna är inte så förlåtande och vänder snabbt dem ryggen om de sviker

Lämna en kommentar