Csaba Perlenberg är en clown!

CIRKUS! Varje cirkus behöver sin clown och makten behöver sina hovnarrar. Csaba Perlenberg som är ledarskribent och krönikör på Kvällsposten och Expressen fyller den rollen utmärkt. I fredagens alster lyckas han slå fast att jag är en rättshaverist eftersom jag motsätter mig den falska anklagelsen om ohörsamhet mot ordningsmakt som jag blivit åtalad för i samband med den upprörande rivningen av de statslösa palestiniernas tältläger utanför migrationsverket.

Jag vet att det inte krävs ett kritiskt prövande öga för att bli ledarskribent. Texterna behöver inte heller ha stilistiska kvalitéer eller någon som helst verkshöjd. Men visst kan en väl begära att det inte ska välla ut vad skit som helst från ens penna och kanske ett uns av självständigt tänkande?

Det började med polisens falska anklagelser, först presenterade via media, om våldsamt motstånd och välriktade sparkar mot polisman från min sida. Händelser som polisen sa sig fångat på film. Det pinsamma för polisen var att det visade sig att det ju bara var hittepå. Det fanns vare sig någon film (de hade inte ens filmat något under hela insatsen) som bevisade händelsen och händelsen hade inte heller ägt rum så åklagaren blev tvungen att efter förundersökningen lägga ner dessa två åtalspunkter.

Kvar fanns punkten om ohörsamhet mot ordningsmakt det vill säga att jag inte följt ”meddelad befallning”. Vilket helt enkelt inte heller är sant. Sant är att jag var på plats i den fredliga protesten, sant är att jag symboliskt satt ner på marken med grupper av andra personer för att visa stöd för de statslösa palestinier som det hela i grund och botten handlar om. Det är vare sig olagligt eller fel. Tvärtom så är det en nödvändighet i en demokratisk stat att precis på detta sätt försvara, utveckla och fördjupa demokratin genom att som engagerad medborgare, politiker och aktivist delta i protester mot djupt orättfärdiga handlingar. I den ståndpunkten förenas jag med den på DN liberale ledarskribenten Erik Helmersson som i sin text ”Dinamarca (V) har rätt om civilikurage”  konstaterar:

Förutsatt att Sestrajcic inte använt våld har han, liksom alla medborgare, rätt att visa civil­kurage genom att med sin kropp blocke­ra vad han uppfattar som orättfärdiga handlingar. Och en plikt att därefter ta sitt eventuella straff. Den rätten och skyldigheten är grundläggande i alla demokratier värda namnet.

Perlenbergs syfte är i mina ögon inte att värna demokratin och yttrandefriheten utan att kriminalisera protester som sådana. Och det är klart om man har tillgång till en ledarsida att föra sin kampanjjournalistik på och inte nämnvärt bryr sig om exempelvis statslösa palestiniers rättigheter och liv då vare sig behöver man eller vill delta i fredliga protester. Vi som inte äger eller har tillgång till ledarsidorna vet dock att det är just precis det som krävs för att förändra samhället: engagemang, protester och civilkurage från tusen och åter tusen människor som står upp mot makten är det som förändrat samhällen till det bättre.

Nu väntar alltså rättegång och då tar Perlenberg till den berömda drevmetoden och kräver att jag ”bör ta en timeout tills domen fallit”. Personligen tycker jag att Perlenberg bör ta timeout tills hans råd är värda att ta på allvar.

Själv lovar jag att fortsätta vara aktivist. Jag kommer självklart inte låta mig skrämmas och backa. Vi har en grundlagsfäst rättighet och moralisk skyldighet att protestera mot maktfullkomlighet och beslut som drabbar de som står längst ner. De statslösa palestiniernas fall är fortfarande inte löst och om och om igen ska vi göra det som krävs tills rättvisa uppnås.

På Vänsterpartiet Malmös hemsida kan du läsa mina kommentarer kring åttalet.

Polis rev statslösa palestiniers tältläger. Många protesterade.

Polis rev statslösa palestiniers tältläger. Många protesterade.

Bilden är från den fredliga protesten och har tagits av Hussein El-Alawi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s