Grymhetens dag – vilket ansvar tar Mp och SAPs ledamöter?

ANSVAR. Idag fattar Sveriges riksdag ett avgörande beslut. Beslutet resulterar i att Sverige kommer ha EUs tuffaste asylregler och därmed ett historiskt skifte i svensk flyktingpolitik. Vi inför tillfälliga uppehållstillstånd och omöjliggör familjeåterförening. Konsekvenserna blir att fler tvingas fly över medelhavet, integrationen försvåras och att permanenta uppehållstillståndet görs beroende av anställningar vilket kommer leda till ett ökat utnyttjande av flyktingar som svart arbetskraft.

Det är redan klart att vi förlorar omröstningen trots en formidabel folkstorm mot förslaget. Samtliga remissinstanser sågar förslaget. Samtliga som arbetar med dessa människor sågar förslaget. Närmare 70 000 personer har skrivit på Folkkampanjen för asylrätts namninsamling. Som riksdagsledamot så dränks jag av protestbrev dagligen som vädjar, kräver, hoppas och ber att jag ska ta mitt ansvar som riksdagsledamot och rösta nej. Och självklart kommer jag att göra det – det finns inget annat anständigt att göra.

Men det är tyvärr redan klart att vi förlorar omröstningen och att inga ledamöter i de andra partierna verkar påverkas (förutom Centerpartiet). Socialdemokraterna och miljöpartiet kommer rösta för och driver aktivt förslaget. Samtliga liberaler kommer rösta för. Kristdemokrater och moderaterna kommer rösta för och vill dessutom i likhet med Sverigedemokraterna permanenta reglerna.

Det ansvaret som ledamöter i Miljöpartiet och progressiva ledamöter i socialdemokratin tar är under all kritik. Mellan skål och vägg kan flera erkänna att det är dåliga förslag och att de skulle vilja rösta emot – men i dagens omröstning kommer ingen eller väldigt få av dessa ledamöter att trycka på nej-knappen. För vissa har det gått ännu längre – de talar sig blåa av stolthet för att de har räddat asylrätten (läs: Maria Ferm) och varje försämring som hon har bidragit till både under denna mandatperiod och – icke att förglömma – förra mandateperiodens uppgörelsen om inskränkningar i asylrätten med alliansen är just försämringar och tagit oss längre från asylrätten. Ett sluttande plan som lett till värre och värre åtgärder som förändrat klimatet i Sverige och istället för stänger dörren öppnar det dörren för ännu värre krafter.

Det finns frågor som är definierande för dig som ledamot. Frågor där du borde stå upp för dina åsikter och principer. Frågor där fu inte borde följa partipiskan. Ett rejält uppror i socialdemokratin skulle kunnat förändra situationen. En rejäl gräns från miljöpartiet hade kunnat ändra politikens utveckling. Men jag kan bara dra slutsatsen att makten är för viktig. Era löner, era karriärer och er så kallade ”makt” är viktigare. Ni följer partipiskan hellre än att göra det rätta. Problemet är att ni inte längre med er makt kan göra det rätta för ni har redan sålt ut allt och det har gått fort.

Ert ansvar är monumentalt. Ert ansvar är avgörande. Det spelar ingen roll hur många fina ord ni använder och hur mycket ni bedyrar att ni står upp för asylrätten och alla människors lika värde. Att ni bekämpar rasismen. Det är i praktisk handling ni visar ledarskap och era handlingar är idag fega, under all kritik och omöjliga att försvara. Det hjälper inte att jag säger att ni borde skämmas. Det hjälper uppenbarligen inte att människor vädjar till er. Ingenting kan förändra ert ställningstagande.

Jag hoppas att era väljare fortsätter att ringa er, fortsätter att kritiserar er. Inser att ni hycklar när ni hävdar motsatsen till era handlingar. Ytterst är det bara möjligt med en förändring om era väljare straffar er i nästa val.

Om jag når någon av er miljöpartister eller progressiva ledamöter i socialdemokratiska partiet som fortfarande funderar. Om några timmar sätter vi oss i våra bänkrader och ska trycka på knapparna. Titta på dessa bilder. Låt dem sjunka in. Gå till ditt hjärta och gör det rätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s