Brexit första spiken i EUs kista

BREXIT. EUs kurs mot en superstat har förhoppningsvis fått sig en rejäl törn. Den grundlagsfästa nyliberala politiken har lett till en ohållbar situation med massarbetslöshet för arbetarklassen och en proletariserad medelklass som kvävs under åtstramningspolitiken och pressade villkor. Det är dessa villkor och eliternas arrogans inför människors vilja att faktiskt ha verkligt oberoende och möjlighet att styra över sitt land som är grunderna för #brexit. Ett beslut som jag både välkomnar och gratulerar det brittiska folket till.

Det är uppenbart att det är Labours kärnväljare som inte längre står ut med att  möjligheter att bygga sig en framtid som faktiskt gör det bättre för dem själva och sina egna barn finns utan enbart försämringar. I grund och botten är EUs kris kapitalismens kris. Britterna har nu möjlighet att själva välja väg och det är på inget sätt självklart vilken väg det tar. Avgörande är att vänstern och arbetarrörelsen går i bräschen för att bryta den brittiska åtstramningspolitiken och flytta fram sina positioner. Ett enormt ansvar vilar nu på Labour att hålla samman och ge sin ledning under Jeremy Corbyn möjligheten att utveckla ett verkligt vänsteralternativ.

Nu finns möjligheterna för Sverige att både omförhandla våra villkor med EU och att utmana den superstat som växer fram för varje dag. Det bör vi se som första steget i ett arbete för en svensk utvärderande folkomröstning som tar ställning till om Sverige ska vara med i EU eller inte. Vänsterpartiet har tillsammans med finska Vänsterförbundet och danska Enhedslistan Nordiska vänsterpartiers uttalande till Brexit som fastställer:

”Vi uppmanar våra regeringar att utnyttja de möjligheter som den nya situationen ger och att använda alla krafter för att skapa ett mer jämlikt samarbete i hela Europa. EU har inte klarat att skapa välfärd och jämlikhet. Storbritanniens utträde bör vara starten på en utveckling mot ett mer rättvist och demokratiskt Europa.”

Ytterligare en aspekt vi bör betänka av detta beslut är att det visar att eliternas projekt inte är omöjligt att besegra. Även om det delvis – beroende på varje lands nationella omständighet – är olika agendor och grupperingar som drivit den EU-kritiska agendan så är den röst som gräsrötterna avlagt i såväl Grekland OXI-omröstning som i britternas #brexitomröstning baserat i samma upplevelse. Grekland tvingades till slaktbänken, det kommer man inte kunna göra med Storbritannien. Det ger dessutom möjligen en push för vänsteralternativet Unidos Podemos som har en kraftig EU-rktitisk agenda mot åtstramningspolitiken i valet om några dagar.

Slutligen några ord om kampanjen. Det är uppenbart att frågan om migration varit den viktigaste i kampanjen. Det har så varit för såväl ja som nej sidan. I grund och botten har kampanjerna varit drivna av högern på båda sidor. Det har varit en höger – höger agenda. Bremain sidan har skrämts med att britternas gränser kommer att bryta samman för flyktingar utanför EU, brexit sidan har haft en mörk nationalism som sitt främsta vapen och exploaterade britternas oro för framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s