Vänsterpartiets svar: en schimär

RÖD KNAPP – IGEN. Det här duger inte. Jonas Sjöstedts presskonferens visar inte vägen framåt och kräver ingenting som betyder väsentliga förändringar. Finns inga krav på att politiska förändringar kring avgörande områden där högerns systemskiftande förändringar får fullt genomslag.

Det räcker med några till intet förpliktigande fraser från Stefan Löfvens sida – vilka han påbörjade på sin presskonferens tidigare på förmiddagen – kring Vänsterpartiets rätt till inflytande. Men i praktiken finns ingenting att ha inflytande över (vilket ju mycket tydligt framkommer i Annie Lööfs presskonferens) och vem tror på fullt allvar att Socialdemokraterna helt plötsligt skulle börja samarbeta med Vänsterpartiet kring utrikespolitiken?

Det räcker med lite socker om att Stefan Löfven gillade samarbetet med Vänsterpartiet och så klart skulle vilja att det som tagits bort inta skulle tas bort  och att han i kommande budgetförhandlingar skulle slåss för det – om budgetutrymme fanns (och han får igenom det gentemot Liberalerna och Centerpartiet, hur sugna är de på att återinföra den avskaffade avdragsrätten för den fackliga medlemsavgiften anyone? Skattereformerna?).

När Hanna Gunnarsson, riksdagsledamot från Lund, intervjuas så pekar hon mycket riktigt på de stora problemen med frågan kring förändringarna av arbetsrätten och införandet av marknadshyror på nyproduktion av hyresrätter. Men det finns ju inga ansatser till krav för att detta ska förändras

Det jag hörde var inte bra och inte tillräckligt. Det räcker inte att låta arg och låta som att man ställer krav när man i verkligheten är beredd att göra något helt annat och för ett väldigt billigt pris är beredd att slänga bort sin enda chans genom att trycka på gul knapp. Det här duger inte. Det krävs reella förändringar av den brutala systemskiftande högerpolitiken som kommer drabba stenhårt och det krävs förändringar i det dokumentet som SMPLC förhandlat fram.

Vänsterpartiet är ett politiskt parti och som ett sådant så borde vi vara intresserade av att ta den möjligheten vi har att påverka den förda politiken. Den chansen finns nu och inte sedan. Ska denna regering släppas fram så behövs Vänsterpartiets röster: det är dumdristigt att inte kräva något för detta och ännu mer dumdristigt att acceptera en anti-Vänsterpartiet klausul som är Liberalerna och Centerpartiets försök att marginalisera och extremiststämpla Vänsterpartiet.

För Vänsterpartiet kan det fortsatt bara vara röd knapp som gäller om vi med någon som helst trovärdighet ska kunna vara en relevant politisk vänsterkraft som människor ska kunna lita på och vara beredda att lägga sin röst på i kommande val. Annars blir det som Viktor Barth-Kron så träffsäkert frågar sig i gårdagens DN: Ska Vänsterpartiet avskaffa sig självt?.

* Synonymer till schimär: drömbild, illusion, önskedröm, inbillning, fiktion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s