Misstroendebluffen

FEL VÄG. Jonas Sjöstedt var riktigt bra i veckans två presskonferenser. Skarpt och tydlig drev han hem budskapet om ett tufft Vänsterparti i stenhård opposition. Han skapade till och med ett nytt ord: misstroendelöfte. Problemet är att Sjöstedt lyckades övertyga partistyrelsen om den gula knappen i utbyte mot nästan ingenting.

Vi kastade bort vår vågmästarroll och släpper fram en regering som lägger grunden för en extrem högersväng i svensk politik. En regering som de facto genomför politik på flera områden kring bland annat skatter, bostad och arbetsrätt som ligger till höger om Fredrik Reinfeldts två regeringar 2006-2014. Systemskiftande förändringar som kommer vara lika svåra att rulla tillbaka som privatiseringen av välfärden.

Det verkar vara inpräntat i Vänsterpartiets DNA en oförmåga att våga säga nej till riktigt usla alternativ och som värsta bror duktig så faller vi alltid i ansvarsfällan som motiveras med att det är som att välja mellan pest eller kolera. Istället för ansvarsfällan, pest eller kolera det vill säga omöjliga val som vi borde avvisa så borde vi på allvar ta ansvar för den vänsterpolitik och det vänsteralternativ som våra väljare, många fackliga gräsrötter och tusentals hårt arbetande medlemmar med rätta förväntar sig av oss. Genom det kan vi på allvar rita om den politiska kartan och terrängen på vänsterkanten vilket idag är en nödvändighet om vi inom det närmaste decenniet på allvar ska kunna bryta den borgerliga dominansen över det politiska innehållet oavsett regering och därmed förskjuta politiken vänsterut.

Jonas Sjöstedt var tydlig i Aftonbladet den 29 november när han konstaterade att det var helt ointressant för Vänsterpartiet att släppa fram en regering ledd av Stefan Löfvén som godtog Centerpartistiska och Liberala krav till höger om Reinfeldt. Och vidare menade Sjöstedt att Vänsterpartiet inte kunde acceptera: ”…en regering som sänker löner med statliga ingripanden, vi vill inte ha en hyrespolitik där man har marknadshyror som tvingar människor från deras hem.” 

Dessutom var partiledarens klara svar på journalistens fråga: Vad gör ni då, alternativet är en regering ledd av Kristersson? ”– Nej. Alternativet är att förhandla fram en bättre politik. Våra mandat är precis lika nödvändiga som Centerpartiets. Jag skulle säga att det är Vänsterpartiet det hänger på nu, att få en rimlig politik i nästa regering.”

Slutligen konstaterade Sjöstedt ”Våra mandat behövs för att få igenom det här. Han måste förhandla både med både oss och med C och L och det är det vi ska göra nu.”

Här står vi nu. Utan att ha ändrat ett kommatecken i SCLMP-högeruppgörelse, med enbart vaga fraser om att Stefan Löfven ska göra vad han kan för att bland annat återfå avdragsrätten för fackföreningsavgiften uttalade i ett samtal med Jonas Sjöstedt där vår partiledare tagit lite minnesanteckningar (!) som enda garanti. 

Sjöstedt förstod dock att det inte skulle räcka med allmänt offensivt tonläge. Det behövdes något mer för att övertyga medlemmar och allmänhet om att vi minsann inte lagt oss platta. Misstroendelöfte!

Så när det inte räcker med Vänsterpartiets 28 riksdagsledamöter för att väcka en misstroendevotering, vilket kräver 35 riksdagsledamöter, så ska vi gå till Kristdemokraterna och Moderaterna för att ens få fram en votering? Därefter ska en sådan misstroendevotering samla 175 ledamöter det vill säga samtliga moderata och kristdemokratiska riksdagsledamöter samt 57 av Sverigedemokraternas 62 ledamöter. Detta händer alltså tidigast om ett par år det vill säga något år innan nästa riksdagsval och baserat på regeringen genomför en politik som genomför försämringar av arbetsrätten och inför marknadshyror – en politik dessa tre partiet ställer sig positiva till och själva driver. Tillåt mig tvivla och låt oss kalla det vid dess rätta namn: misstroendebluffen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s