Slarvigt, Ida!

KULTURMINISTER. Miljöpartiet blir fortsatt innehavare av kulturportföljen i Löfven II och posten besätts av Miljöpartiets nuvarande partisekreterare Amanda Lind från Härnösand. Vi får se vart det bär. Amanda har i den breda politiska debatten inte profilerat sig inom kulturpolitiken. Det är det å andra sidan få politiker som gör nu för tiden och på samma sätt är det få medier som erbjuder en arena för en bred och spännande kulturpolitisk debatt.

Det störiga är slängandet och markerandet mot vänstern från bland annat Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal som i sin text hävdar att ”Vänstern behöver å sin sida upprätta ett principiellt motstånd mot statliga pekpinnar.” Tröttsamt värre och saknar faktiskt belägg i både Vänsterpartiets kulturpolitiska program eller praktik. Att hon i samma stycke försöker avgränsa socialdemokratin som den demokratiska vänstern i motsats till Vänsterpartiet blir ju inte mer rätt och får väl tillskrivas att det återkommit som ett måste i den liberala samtiden: istället för intellektuell hederlighet och diskussion får vi slentrianmässig extremiststämpling.

Dessutom har Ida i sin utgångspunkt faktiskt helt fel. Om det finns en ”svensk kulturpolitisk moder” så är det inte socialdemokratin utan den så förhatliga vänstern. Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) som redan 1948 presenterade det första kulturpolitiska programmet har i mångt och mycket präglade den breda arbetarrörelsens kulturpolitiska diskussioner och ställningstaganden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s